Moutainbike- en gravelprogramma Vechtdalrit 14-06-2024

Dit jaar heeft de Vechtdalrit weer iets bijzonders in petto. Naast ons uitgebreide wielerprogramma bieden we een prachtig parcours speciaal voor mountainbikers aan. Maar dat is niet alles! We zijn verheugd om een nieuw aanbod te introduceren voor de steeds populairder wordende gravelbike. Deze tochten worden voorbereid en begeleidt onder leiding van Klaas Peter van Houten. Misschien wel de man met de meeste ervaring in alle fietsdiciplines. Dus sluit je aan en ontdek de adembenemende routes die de Vechtdalrit te bieden heeft, of je nu op een mountainbike of gravelbike rijdt.

Klaas Peter, vertel eens kort over jezelf. 

Ik ben Klaas Peter van Houten en samen met Inge (Pierik) eigenaar van de Spar supermarkt in Heemse. Zelf ben ik al jaren aan het fietsen op de weg en en in het bos in ons mooie Hardenberg en omstreken. Van fietsen krijg ik nooit genoeg.  

Wat inspireerde je om een gravel / MTB tocht te organiseren met de Vechtdal Business Riders?

Vorig jaar ben ik door de organisatie van de Vechtdal Business Riders  gevraagd om mee te denken over de MTB-tocht. We zijn toen met een mooie groep Duitsland in gegaan en hebben een korte tussenstop gemaakt bij Wilsumer Berge. De reacties over deze tocht waren allemaal laaiend positief en men was verrast hoe mooi en heuvelachtig het is bij ons buren. En zo dichtbij ook! 

Kun je ons al iets vertellen over de route die je hebt gekozen voor deze tocht? Wat maakt deze route bijzonder of uitdagend?

We beiden dit jaar zowel een MTB als Graveltocht aan. De MTB’ers gaan met Robin Döpp (MTB trainer bij TcHWV) richting Duitsland gaan om te genieten van de vele paadjes en klimmetjes. De route is circa 45 kilometer. Ik zelf ga de Gravelgroep begeleiden. Deze tocht gaat ook Duitsland in, waar we de mooiste gravelpaden gaan ontdekken. Het beloofd een waar avontuur te worden.

Welke voorbereidingen moeten deelnemers treffen voordat ze aan de tocht beginnen? Heb je tips voor zowel beginners als ervaren fietsers?

Zorg dat je fiets in goede conditie is. Check vooraf zelf de bandenspanning én de kwaliteit van de banden, check de ketting en niet onbelangijk: remt alles nog naar behoren. Verder is vooral bij warm weer eten en drinken belangrijk en dat spreekwoordelijke goede  humeur komt ook altijd van pas! Maar uiteraard hoef ik de fanatieke deelnemers hierover eigenlijk niks te vertellen 😉 

Hoe zorg je tijdens de tocht voor de veiligheid en het welzijn van de deelnemers? Zijn er specifieke regels of richtlijnen die gevolgd moeten worden? Hoe houden we het gezellig?

Zoals gezegd wordt de groep door mij en Robin begeleid. Voor aanvang van de tocht, zullen wij ons voorstellen aan de groep en kort vertellen wat we gaan doen. Op de openbare weg houden we ons aan de reguliere verkeersregels. In het bos is het belangrijk om afstand te houden tot je voorganger en vooral de natuur en andere gebruikers van het bos te respecteren. Dan is het vooral genieten. Snelheid staat niet centraal. Deze middag is zeker geen wedstrijd, we willen allemaal weer vrolijk terugkomen en lekkere trek hebben het overheerlijke eten dat op ons staat te wachten. 

Wat hoop je dat deelnemers meenemen uit deze ervaring?

Wij streven met het team van de Vechtdal Business Riders naar een onvergetelijke ervaring op de fiets, dat er leuke zakelijke contacten worden gelegd en dat we echt terug kunnen kijken op een geweldige dag waar alles in samenkomt. Inclusief lekker eten en drinken. Dat jullie fietsers maar ambassadeur gaan worden van de Vechtdal Business Riders voor de volgende edities.